Oggi mi è arrivata una mail da un mio zio slovacco:
Mi ha informato che una compagnia slovacca aprirà presto i voli da Poprad/Tatry per Bratislava e Bologna.
La compagnia si chiama DanubeWings e in flotta ha un Atr-72.
Il volo sarà operato 2 volte alla settimana.
Questo è l'artocolo:
POPRAD. Od marca budúceho roku pribudnú na letisku Poprad-Tatry k zatiaľ jedinej pravidelnej linke do Londýna ÄalÅ¡ie dve linky. Prvá by mala spojiÅ¥ Poprad s Bratislavou, druhá by mala lietaÅ¥ do talianskej Bologne.
Linka Poprad – Bologna by mala lietaÅ¥ dvakrát do týždňa a linka Poprad – Bratislava až Å¡tyrikrát do týždňa. Let z Popradu do Bratislavy by mal trvaÅ¥ len 35 minút. "LietaÅ¥ zaÄneme od letného letového poriadku, to znamená od marca 2009. SpoloÄnosÅ¥ou, ktorá bude lietaÅ¥ je Danube Wings,“ informovala riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová. Na oboch linkách bude lietaÅ¥ turbovrtuľové lietadlo ATR-72 s kapacitou do 70 miest.
K zvýšeniu komfortu a kvality cestovania prispeje eÅ¡te pred tohtoroÄnými Vianocami najnovÅ¡ia investÃcia, ktorou je prÃstavba prÃletového terminálu. Nový prÃletový terminál umožnà bezproblémové vybavenie lietadiel s kapacitou 200 cestujúcich aj s prihliadnutÃm na väÄÅ¡Ã objem batožÃn. Výstavba terminálu trvala od júla do zaÄiatku decembra tohto roku. Celkové náklady na výstavbu prÃletovej haly predstavujú vyÅ¡e 31,147 mil. Sk (1,034 mil. €) bez DPH.
Letisko Poprad-Tatry v tomto roku zrekonÅ¡truovalo aj svetelnú približovaciu sústavu dráhy 27. DoterajÅ¡ia sústava fungovala len na základe výnimky Leteckého úradu SR. Nová svetelná približovacia sústava "umožnà pristávanie lietadiel za znÞenej viditeľnosti a za hmly, ÄÃm významne prispeje k zvýšeniu bezpeÄnosti letovej prevádzky,“ uviedla Herkeľová. Celkové náklady na rekonÅ¡trukciu približovacej sústavy predstavujú vyÅ¡e 18,906 mil. Sk (627,56-tis €) bez DPH.
Na výstavbu prÃletovej haly i rekonÅ¡trukciu svetelnej sústavy zÃskalo letisko prostriedky z fondov Európskej únie a Å¡tátneho rozpoÄtu. V tomto roku sa zatiaľ nepodarilo rozÅ¡ÃriÅ¥ parkoviská pred letiskovou budovou.
Letisko Poprad-Tatry je najvyÅ¡Å¡ie položeným letiskom v strednej Európe. Ležà v nadmorskej výške 718 m n. m. História letiska siaha do roku 1938, kedy bolo v rámci obranných opatrenà vybudované poľné letisko. Prvá pravidelná linka zaÄala lietaÅ¥ v roku 1943 na trase Bratislava – SliaÄ â€“ Poprad – PreÅ¡ov.
Od roku 1970 má letisko betónovú pristávaciu dráhu. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch vybavilo roÄne priemerne 70 000 cestujúcich. V roku 2007 vybavilo letisko Poprad – Tatry 60 109 cestujúcich. NajúspeÅ¡nejÅ¡Ãm rokom v histórii letiska bol rok 1976, keÄ letisko vybavilo 156 000 cestujúcich.
Non co se ci capite ma parlano dei nuovi voli e dell'aeroporto di Poprad/Tatry.
Mi sembra una buona cosa di assoluta stranezza ma bella
Speriamo....appena ho altre notizie vi dico.